KYN:ltä Mikko Hassisen sävellyksiä ja sovituksia sisältävä etnisen jazzin levy


KYN:ltä Mikko Hassisen sävellyksiä ja sovituksia sisältävä etnisen jazzin levy

ABACD 15

 

35-vuotisjuhlavuotensa kunniaksi Naiskuoro KYN julkaisee ke 26.10.2016 klo 19 Savoy-teatterissa (Kasarmikatu 46-48, Helsinki) kahdeksannen äänitteensä, Jos minä puhuisin sinulle. Levy sisältää viime vuonna Teosto-palkinnon saaneen Mikko Hassisen KYN:lle sekä KYN:lle ja jazzyhtyeelle (Manuel Dunkel, tenorisaksofoni; Ville Herrala, kontrabasso ja Mikko Hassinen, lyömäsoittimet) säveltämää ja sovittamaa etnistä jazzia.

 

Etninen jazz on kuoromusiikin genre, jonka KYN on tilausteoksillaan luonut. Siinä kansanperinteemme melodiset ainekset ja tekstit sekä nykyrunous yhdistyvät jazzrytmiikkaan ja -harmoniaan.

 

“Erityistä levyllä on sen kokoonpano, joka haastaa kuoron osaksi jazzyhtyettä, yhdeksi sen instrumentiksi. Kuoro on sekä solisti että harmonia- ja perkussiosoitin”, KYN:n taiteellinen johtaja, musiikkineuvos Kaija Viitasalo kertoo.

 

Levy koostuu kolmesta osasta. Ensimmäisessä kuullaan jazzsovituksina suomalaisia kansanlauluja ja yksi niihin jo rinnastettava elokuvasävelmä. Toisessa amerikkalaiset jazzstandardit muokataan etniseksi jazziksi suomenkielisin tekstein. Kolmannen osan muodostaa Virpi Stenlundin runoihin sävelletty Jos minä puhuisin sinulle -sarja. Siinä omat juuremme ja jazzmusiikin vaiheet ovat läsnä perintönä, joka elää alati ja etsii tässä hetkessä uusia muotoja.

 

“Levyn läpi kulkeva teema on keskustelu kuoron ja saksofonin, minun ja sinun ja toisinaan omien ajatusten välillä. Sovitukset saavat tuttujen laulujen sanat avautumaan uudella tavalla, ajankohtaisina tässä hetkessä. Toivon, että levy pysäyttäisi kuulijat tekstien, musiikin - ja toistensa - ääreen, puhumaan ja kuuntelemaan”, Viitasalo tiivistää.

 

KYN on Suomen naiskuorokärkeen kuuluva kunnianhimoinen ja taitava kuoromusiikin uudistaja. Se on saanut kiitosta ilmaisurikkaudestaan, lauluyhtyemäisestä soinnistaan ja omaleimaisesta ohjelmistostaan. KYN on kysytty esiintyjä koti- ja ulkomaisilla kuorofestivaaleilla. Viime vuosina se on konsertoinut kutsuttuna esimerkiksi Latviassa, Ranskassa ja Taiwanissa. Kuoro on menestynyt myös lukuisissa kansainvälisissä kilpailuissa ja katselmuksissa. Viimeksi vuonna 2014 KYN sai kultamitalin World Choir Games -kuorokilpailujen naiskuorosarjassa.

--> Jos minä puhuisin sinulle