Alba ABCD 367 (1 CD)Kansi ABCD 367

Osmo Tapio Räihälä
Peat, Smoke & Seaweed Storm
Osmo Tapio Räihälä
(b. 1964)

Jukka Harju käyrätorvi
Matilda Kärkkäinen piano
Radion Sinfoniaorkesteri (RSO)
kapellimestareina Sakari Oramo ja Dima Slobodeniouk

Säveltäjät ovat aina inspiroituneet luonnosta, historiasta ja muista taiteista, mutta että sinfonisia runoja skottilaisesta jalkapalloilijasta ja mallasviskistä... Mitä ihmettä?

Osmo Tapio Räihälän uusi albumi Peat, Smoke & Seaweed Storm esittelee säveltäjän kolme keskeistä orkesteriteosta Radion sinfoniaorkesterin soittamana. Teoksia johtavat kapellimestarit Sakari Oramo ja Dima Slobodeniouk.

Barlinnie Nine on musiikillinen muotokuva jalkapallokenttien pahasta pojasta, skotlantilaisesta Duncan Fergusonista. Teos herätti huomiota myös Brittein saarilla, sillä samana iltana kun Barlinnie Nine kantaesitettiin, Ferguson teki menestyksekkään comebackin ja puski Evertonin voittomaalin Manchester Unitedin verkkoon.

Ardbeg - The Ultimate Piece for Orchestra on puolestaan musiikillinen maisemakuva Islayn saaresta ja sen ainutlaatuisesta mallasviskiperinteestä. Lisäksi levyllä on orkesteriteos Rautasade sekä kaksi soolokappaletta.


Osmo Tapio Räihälä (s. 1964, Suomussalmi) on säveltäjä, jonka tuotantoon kuuluu teoksia niin sinfoniaorkesterille, kamariyhtyeille kuin soolosoittajille. Räihälän musiikki kurkistaa toisinaan myös rockin ja jazzin puolelle, mutta hänen värikkään ja rytmisesti voimakkaan sävelkielensä perustana on vapaa atonaalisuus.

Räihälän teoksia on esitetty parissakymmenessä maassa viidellä mantereella, ulkomaisina esittäjinä mm. London Sinfonietta, Moscow Contemporary Music Ensemble, Nordic Chamber Orchestra ja Orkiestra Muzyki Nowej, ja kotimaassa mm. Radion sinfoniaorkesteri, Helsingin kamarikuoro, Uusinta Ensemble sekä Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri ja useat muut kaupunginorkesterit.

--> Osmo Tapio Räihälä: Peat, Smoke & Seaweed Storm