ABCD 353 (1 SACD/CD)Kansi ABCD 353
Magic Fire and other Wagner transcriptions
Wagner-transkriptioita

Risto-Matti Marin piano

Risto-Matti Marinin hieno uutuuslevy Magic Fire and other Wagner transcriptions (Taikatuli ja muita Wagner-transkriptioita) sisältää pianotranskriptioita Wagnerin teoksista kuudelta eri säveltäjältä Wagner-juhlavuoden kunniaksi. Marin kirjoittaa Wagner-transkriptioiden perinteestä:
Richard Wagnerin (1813-1883) musiikkia sovitettiin 1800-luvun aikana monille eri kokoonpanoille ja soittimille aina pianokvintetistä urkuharmoniin. [...] Ominaisuuksiensa puolesta piano sopii poikkeuksellisen hyvin Wagnerin oopperamusiikin sointivärien ja sisällöllisen suuruuden välittäjäksi. Pianolle laaditut konserttitranskriptiot Wagnerin musiikista ovatkin säilyneet ohjelmistossa nykypäivään saakka. Ne eivät pelkästään heijastele alkuperäisteoksia, vaan ovat myös tekijöidensä pianistisia omakuvia. Niistä voi aistia kuinka Wagnerin musiikin eri puolet kiinnostivat kutakin sovittajaa. Wagner-sovituksilla on ollut vankka traditio jo Wagnerin ajoista lähtien. Tämän ystävä ja tukija Franz Liszt (1811-1886) oli sovittajista tärkein, mutta monet muutkin ovat onnistuneet herättämään Wagnerin maailman henkiin pianolla.

Risto-Matti Marin on syvällisesti perehtynyt transkriptioiden traditioon. Levy on hänen kolmantensa Alballe tuon lajin pianismia ja kaikkiaan jo viides. Marin saa maaliskuussa myös kansainvälistä julkisuutta: Hänen laaja artikkelinsa Wagnerin oopperoiden pianosovituksista julkaistaan englanniksi laajalti arvostetussa pianojulkaisussa International Piano.

--> Magic Fire (Taikatuli) ja muita Wagner-transkriptioita