ABCD 354 (1 SACD/CD)
Bach EskelinenKansi ABCD 354
Ismo Eskelinen
kitara

Ismo Eskelisen ainutlaatuisia Bach-tulkintoja

Bach Eskelinen -uutuuslevy sisältää Ismo Eskelisen tulkintoja kitaralle sovittamistaan Johann Sebastian Bachin (1685-1750) teoksista. Levyllä kuullaan luuttuteoksia, joiden alkuperäiset versiot ovat pääasiassa jousisoittimille sävellettyjä tanssisarjoja sekä yksittäinen sarjan osa - joka tosin kestoltaan vastaa pientä sarjaa. Levyllä kuullaan: Sarja E-duuri BWV 1006a, Sarja a-molli (orig. g-molli) BWV 995, Christ lag in Todesbanden (Kristus kuolon kahleissa) BWV 277 sekä Ciaccona (Sooloviulupartitasta BWV 1004).

"Olen usein kuvitellut Bachia antamassa ohjeita musiikkinsa esittäjille nykypäivänä. Mitä hän mahtaisi sanoa? J.M. Gesner kuvaili 1700-luvulla Bachin kapellimestarina "ilmentäneen rytmiä koko kehollaan". Klaveeriteostensa otsikossa Bach itse luonnehtii tavoitteiden tärkeysjärjestystä: "...ennen muuta kuitenkin, miten saavuttaa laulavan soittamisen taito". Kun lisäksi tiedetään Bachin olleen huikea urkuvirtuoosi ja ilmiömäinen improvisoija, lienee selvää millaisen esimerkin hän meille tarjoaa. Musiikin täytyy olla elävää tässä ja nyt - ikuista nykymusiikkia.

Miksi uusi Bach-levy?
Bachin musiikki on minulle ylivertaisen taidokasta, viisasta, kaunista, väkevää, hellää, monumentaalista, intiimiä. Siinä on svengiä, rytmien monitasoisuutta, säännöllisyyttä ja epäsäännöllisyyttä. Se on iloa, murhetta, ulospäin suuntautuvaa, sisään kääntynyttä, aina keksinnän riemua tulvillaan. Toivon, että tämä levy antaa tulkinnoillaan jotakin uutta niille, joille kappaleet ovat tuttuja kitaralla soitettuna. Yllättäviä kuulokuvia niille, joille levyn teosten viulu- ja selloversiot ovat tuttuja. Uuden, ihmeellisen maailman löytämisen iloa niille, joille teokset eivät ole tuttuja."

- Ismo Eskelinen

--> Bach Eskelinen