ABCD 346 (1 SACD/CD)

Johann Sebastian Bach (1685-1750)
Ranskalaiset sarjat 1 - 3
Praeludium XXIV h-molli BWV 869
Passacaglia c-molli BWV 582

Mika Väyrynen, harmonikka

Harmonikkataituri Mika Väyrysen uutuuslevyllä kuullaan J.S. Bachin Ranskalaiset sarjat 1-3, Preludi h-molli sekä uruille sävelletty, "harmonikansoittajan uroteko" Passacaglia c-molli. Luvassa on upeaa soittoa yhdeltä kansainvälisesti tunnetuimmalta ja arvostetuimmalta harmonikkataiteilijaltamme.

Väyrynen kuvailee modernin soittimen ja vanhan musiikin liittoa seuraavasti:

"Kun soittimella kerran on mahdollista soittaa musiikkia, joka on sävelletty jo ennen sen syntymää, en näe mitään syytä miksi sitä ei saisi tehdä. Uskon vakaasti, että J.S. Bach olisi ollut innoissaan uuden soittimen nähdessään, tuo luova nero kun oli monien uudistusten puolestapuhuja: viritysjärjestelmät, instrumenttien kehittäminen yhteistyössä soitinrakentajien kanssa - Bachin sanotaan kehitelleen itsekin uusia soittimia.

Harmonikka on moderni soitin. Niinpä J.S. Bachin musiikki toteutetaan tällä levyllä soinnillisessa asussa, joka ei vastaa alkuperäistä. Eikä se ole tarkoituskaan, eikä edes mahdollista harmonikansoittajalta vuonna 2012. Lähestyn Bachin musiikkia syvästi kunnioittaen ja olen onnellinen siitä, että saan etuoikeuden soittaa tuon suuren mestarin sävellyksiä. Toivon että se, mikä Bachin musiikissa on ajasta ja soinnin olosuhteista riippumatonta, on tällä levyllä kuultavissa."

Väyrysen edellinen Bach-levy Goldberg-muunnelmat (Alba ABCD 191) on noussut harmonikansoittajien kulttilevyn asemaan ja on eräs myydyimmistä harmonikkalevyistä.

--> Johann Sebastian Bach: Ranskalaiset sarjat 1 - 3, Preludi h-molli & Passacaglia c-molli