ABCD 333 (1 SACD/CD)
Matthew Whittall
Leaves of Grass (Ruohonlehtiä)
12 preludia pianolle Walt Whitmanin runoihin (2005/2009)
Risto-Matti Marin
piano

Aikamme pianomusiikkia

Risto-Matti Marinin levyuutuudella kuullaan suomalaistuneen kanadalaisen Matthew Whittallin säveltämä 12-osainen pianoteos Leaves of Grass. Teos pohjautuu Walt Whitmanin samannimiseen runosarjaan. Säveltäjän mukaan kyse ei kuitenkaan ole ohjelmamusiikista: Vaikka kappaleet ovat Whitmanin innoittamia, ne eivät ole tiukasti ohjelmallisia, vaan henkilökohtaisia tisleitä kunkin runon atmosfääristä. Runot löytyvät vihkosta alkuperäisellä kielellä sekä tätä tuotantoa varten suomennettuina, vaikka niitä siis ei levyllä kuullakaan.

Whittall kuvaa teostaan: Ensimmäinen kirja keskittyy enimmäkseen tummasävyiseen draamaan ja hiljaiseen pohdiskeluun, toinen kirja tarjoilee yleisesti ottaen kirkkaampaa ja ulospäin suuntautuvaa musiikkia ja jopa hieman huumoria. Viimeinen kirja päättää syklin hyvästijättäviin ja mietiskeleviin tunnelmiin. [...]
... ja erikseen yhtä sen osaa: Song of the universal on melkoisen näyttävä tribuutti kahdelle Risto-Matin lempilajeista - romanttiselle pianoparafraasille ja progressiiviselle rockille. Preludi on maalattu mitä laveimmalle romanttiselle kankaalle ja vastakkain on aseteltu hyvin erilaisia aineksia ja rytmejä yrityksenä luoda vastine Whitmanin moninaisuuksille.

--> Matthew Whittall Leaves of Grass - 12 preludia pianolle Walt Whitmanin runoihin (2005/2009)