ABCD 319 (1 SACD/CD)Kansi ABCD 319

Veli-Matti Puumala
Chainsprings
Seeds of Time

Roland Pöntinen piano
Tampere Filharmonia
Hannu Lintu
kapellimestari

Maailman ensilevytyksinä Veli-Matti Puumalan Chainsprings ja Seeds of Time

Veli-Matti Puumalan (s. 1965) uudella sävellyslevyllä kuullaan maailman ensilevytyksinä orkesteriteos Chainsprings sekä pianokonsertto Seeds of Time. Nämä teokset suurille kokoonpanoille avaavat näköaloja suomalaiseen orkesteri- ja konserttokirjallisuuteen. Tampere Filharmonia ja Hannu Lintu loihtivat korkeatasoisella levytyksellään Puumalan tuotannosta kuuluville molemmat näkymät täydessä värivoimassaan.

Chainsprings (1995/1997) kuuluu laajaan Chains-teossarjaan, joka koostuu orkesteriteoksista ja kamarimusiikista. Chainsprings ketjuttaa nimensä mukaisesti yhteen mitä moninaisimpia musiikillisia elementtejä, jotka pyrähtävät eloon yllättävillä tavoilla. Säveltäjän sanoin "Chainsprings pyrkii sulauttamaan yhteen monia aineksia, tältä osin teos edustaa hyvin myös yleistä tapaani käsitellä musiikillista materiaalia; kaikkien mahdollisuuksien läsnäolo on tärkeää".

Seeds of Time (2004) on Puumalan konsertoivista teoksista mittavin. Teosto-palkinnon vuonna 2005 voittanut pianokonsertto on neljän orkesterin (Oulu Sinfonia, Helsingborg Symphony Orchestra, Sjaelland Symphony Orchestra, Stavanger Symphony Orchestra) yhteistilaus ja kirjoitettu ruotsalaispianisti Roland Pöntiselle sekä kapellimestareille Hannu Linnulle ja Susanna Mälkille. Solistin ja orkesterin suhde toisiinsa on teoksessa tavanomaisesta poikkeava. Pianistin tapaan myös orkesteri asettautuu erilaisiin solistisiin rooleihin.

--> Veli-Matti Puumala Chainsprings & Seeds of Time