ABCD 307Kansi ABCD 307
Almila - Nordgren - Kokkonen
Arctic Hysteria

Puhallinkvintetti Arktinen Hysteria
Matti Närhinsalo
huilu
Anni Haapaniemi oboe
Christoffer Sundqvist klarinetti
Tommi Hyytinen käyrätorvi
Ann-Louise Wägar fagotti

Oman aikamme parasta suomalaista puhallinkvintettimusiikkia eturivin muusikoidemme tulkitsemana

Uutuuslevyllä Arctic Hysteria kuullaan kolmen kotimaisen säveltäjän, Atso Almilan, Pehr Henrik Nordgrenin ja Joonas Kokkosen mielenkiintoisia teoksia puhallinkvintetille Arktisen Hysterian tulkintoina.

Atso Almilan (s. 1953) Puhallinkvintetto II Arctic Hysteria (2006) on omistettu Arktinen Hysteria -kvintetille. Osien englanninkielisiin nimiin sisältyy piilomerkityksiä ja arvoituksellisuutta, joita on hankala ja säveltäjän mukaan tarpeetontakin saattaa suomenkieliseen asuun (New Thousand and Six, Neither and Nor, Name of the Blame, No One's Lullaby, Never Never Everland, Arctic Hysteria). Pehr Henrik Nordgrenin (1944-2008) The Good Samaritan puhallinkvintetille Op. 141 (2007) on myöhäinen esimerkki Nordgrenin jo 1970-luvulla syntyneestä halusta kertoa musiikillaan väkeviä tarinoita. Nordgrenin Puhallinkvintetto nro 2 Op. 22 (1975) on etääntynyt kauas suomalaisuudesta. Sillä ei ole erillistä nimeä, ei myöskään sen kolmella osalla. Teos on syntynyt aikana, jolloin japanilaisvaikutteiden lisäksi minimalismi oli tullut mukaan säveltäjän keinovaroihin. Joonas Kokkonen (1921-1996) kertoi kouluttavansa itseään säveltämällä kamarimusiikkia, ja Kvintettoa huilulle, oboelle, klarinetille, käyrätorvelle ja fagotille vuodelta 1973 voi pitää tästä konkreettisena esimerkkinä.

Puhallinkvintetti Arktisen Hysterian ohjelmistoon kuuluu puhallinkvintettojen klassisten perusteosten lisäksi kosolti oman aikamme musiikkia niin maailmalta kuin kotimaastakin. Se on kantaesittänyt mm. P.H. Nordgrenin 3. puhallinkvinteton ja Atso Almilan tälle yhtyeelle omistaman, Crusell-viikon tilaaman kvinteton Arctic Hysteria, joka soi myös tällä äänitteellä.

--> Almila - Nordgren - Kokkonen Arctic Hysteria