ABCD 287Kansi ABCD 287
Jukka Tiensuu

Plus Ensemble
Erkki Lahesmaa
sello
Mikko Luoma harmonikka
Christoffer Sundqvist klarinetti

Mikael Helasvuo huilu
Jan Söderblom viulu
Jukka Tiensuu piano

Tiensuuta taidokkaasti

Uutuusjulkaisu tiensuu - plus ensemble sisältää Jukka Tiensuun, "suomalaisen musiikin parhaiten varjellun salaisuuden", teoksia Plus Ensemblen sekä Mikael Helasvuon, Jan Söderblomin ja itse säveltäjämestarin tulkitsemina. Näissä teoksissa ja esityksissä ei mikään ole pyhää.

Levyllä kuullaan "kuuhullu" Tango lunaire (1985) huilulle tai oboelle, klarinetille, viululle, sellolle ja mille tahansa kosketinsoittimelle (tässä tapauksessa siis haitaristille), lisää outoa musiikkia oddjob (1995) sellolle ja elektroniikalle, Ensemblelle omistettu Plus IV (1992) klarinetille, harmonikalle ja sellolle, Prélude non-mesuré (1976) pianolle, Beat (1997) klarinetille, sellolle ja pianolle, viisi osaa teoksesta Erz (2007) harmonikalle (Longing, Desire, Zeal, Swell, Forwards!), Rubato (1975) mille tahansa kokoonpanolle, Asteletsa (1999) palindromi (huom: tässä kaikilla mahdollisilla tavoilla symmetrinen) astelevalle bassoklarinetistille sekä lähes "kreisianarkistinen" Tombeau de Beethoven (1980) klarinetille, sellolle, pianolle ja ääninauhalle.

Säveltäjä Tiensuu ei tunnetusti puhu, ei kirjoita tai selitä musiikkiaan. Hänen mielestään taiteilijan työssä on tärkeää itse teos, ei taiteilija. Selityksillä hän ei halua rajoittaa kuulijan kokemusta abstrakteista asioista, jokaisella on vapaus tulkita itse kuulemaansa.

Plus Ensemble on perustettu vuonna 2002, kokoonpanoa ovat täydentäneet ja täydentävät vierailijoina useat maamme eturivin muusikot. Yhtye syntyi jäsentensä halusta soittaa oman aikamme klassista musiikkia. Plus Ensemblen toiminnan keskeinen osa on uusien teosten tilaaminen ja kantaesittäminen, sekä vähemmän tunnetun nykymusiikin esilletuominen.

--> Tiensuu - Plus Ensemble