”Opus X -yhtyeen uutuuslevy kurkottaa Suomen barokkimusiikin historiaan uskaliaammin kuin koskaan.

Tuuli Lindebergin sopraano hymyilee vienosti ja Petri Tapio Mattson fraseeraa eloa viulusävelmiin. Erityisen etevästi soittaa Petra Aminoff, joka muotoilee Gabriel Hanneliuksen nuottikirjasta elävää, puhdasta huilutaidetta.”

Kare Eskola /YLE Uuudet levyt

 

*****

 

Suomi oli osa Eurooppaa jo 1600-luvulla, ja vaikkei tuolta ajalta tunneta kotimaisia säveltäjiä, on nationalistisella 1800-luvulla pönkitetty harha, ettei täällä olisi ollut musiikkielämää. Tuuli Lindebergin, Opus X:n  ja Petri-Tapio Mattsonin kunnioitettavana projektina on raottaa verhoa Suomen musiikinhistorian väheksyttyihin varhaisvaiheisiin: levy antaa valikoituja makupaloja siitä, millaista musiikkia saattoi tuolloin kuulla kodeissa ja julkisissa tilaisuuksissa.

Levyn jännittävintä antia ovat yksityisistä nuottikirjoista kaivetut, saksalaisessa ja ranskalaisessa muodissa tiukasti kiinni olevat kotimusiikkikappaleet soolohuilulle ja –cembalolle tai pienille yhtyeille. Ne kertovat kutkuttavaa tarinaa 400 vuotta sitten eläneen porvariston musiikkiharrastuksesta ja sovitusyrityksistäkin. Esittäjät ovat paneutuneet ohjelmistoon sekä hellyydellä että akateemisella huolellisuudella ja herättävät borokki-Suomen eloon ilmeikkäästi.

 

Auli Särkiö / RONDO

--> Barokkimusiikkia Suomesta