CD kansikuva

"Ahti Karjalainen - elämä, Kekkonen ja teot" on nimeltään se ooppera, jonka Heinz-Juhani Hofmann sävelsi Juha Hurmeen librettoon Kokkolan oopperan tilauksesta kesäksi 2012. Komsin siskosten tähdittämä Kokkolan ooppera lienee ainoa joukko, joka sai Hofmannin anarkistisesta sävelkaaoksesta ja Hurmeen hölynpölystä aikaiseksi vetovoimaisen esityksen. Hyvä että tämä suomalaiskansallinen kännikarnevaali on nyt saatu levylle - muuten kukaan ei uskoisi, mitä Kokkolan ja Espoon esityksistä muistellaan.

...

Aluksi luulin, että moinen ei mitenkään voi toimia pelkkänä levynä, ilman ihka eläviä Komsin sisaruksia ystävineen sähläämässä humalassa ympäri näyttämöä. Mutta kas - toimii se. Musiikin rytmitys on niin tarkkaa ja sekä laulajien että soitinyhtyeen ääni-ilmaisu on niin äärimmäistä, että mielikuvitus väkisinkin tempautuu hahmottelemaan lavatapahtumia. Kun oopperaa seuraa levyltä, etuna on myös se, että libreton hienouksia voi tavata vihkosesta omaan tahtiin.

...

En muuten ikinä haluaisi kuulla Heinz-Juhani Hofmannin musiikkia frakkiasuisten kamarimuusikoiden jäykästi taistelemana. Mutta Kokkolan oopperassa se oli juuri oikeassa paikassa.

Kuuntele Uudet levyt 25.9.2015, toimittajana Kare Eskola.

koko arvostelu http://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/09/22/levytetty-kannikarnevaali

 

*****

Heinz-Juhani Hofmannin hengästyttävä, omaperäinen ja vainoavan tarkkasilmäinen Ahti Karjalainen –ooppera (2012) ansaitsee ehdottomasti levytyksen – ei vähiten siksi, että lapsen näkökulman kautta teos anarkisoi terävästi suosittua suurmiesoopperagenreä.

… Hofmannin taiten hioma tunnekaaos tulee havainnollisemmin esille. Hahmot ovat kypsyneet: Piia ja Anu Komsi, Herman Wallen ja Annika Mylläri osaavat vapauttaa sisäisen lapsensa koko paljaassa voimassaan. Erkki Lasonpalon johtama yhtye esiintyy estottomasti kokonaisvaltaisessa roolissaan.”

Auli Särkiö / RONDO

 

*****

Juha Hurmeen hillittömästi fabuloiva libretto ottaa vauhtia tunnetuista tapahtumista, noottikriisistä alkaen.

Piiskamaiset, jäntevät rytmit antavat muotoa hullunmyllylle, jonka sekaan työntyvät ortodoksinen hymni ja syvimmästä alhosta resitoiva psalmi.

Koko Erkki Lasonpalon johtama Kokkolan oopperaensemble, laulajat ja soittajat, tekevät vähän kaikkea. Kamikaze-tyylillä rääkyvät ja röhkivät laulajat eivät säästele kurkkuaan.

Tavallista laulua on vähän, lähinnä vain itseään sellolla säestävän Piia Komsin tyttären roolissa. Kekkosta esittävän Anu Komsin rajaton ääniakrobatia on jo selviö, mutta yhtä vaikuttava on kurkkuaan, kieltään ja poskeaan soittava Herman Wallen Ahti Karjalaisena. Annika Mylläri Viinana on tärkeä ensemblen osa.”

Jukka Isopuro / Helsingin Sanomat

koko arvostelu http://www.hs.fi/arviot/levy/a1446528219920

--> Heinz-Juhani Hofmann: Ahti Karjalainen – elämä, Kekkonen ja teot