ABCD 337 Karol Szymanowski: Pianoteoksia, vol. 2 / Anu VehviläinenABCD 337

Kirkastettua myöhäisromantiikkaa

"Musiikin tohtori Anu Vehviläinen on ennättänyt Karol Szymanowskin pianoteosten kokonaislevytyksessä toiseen levyyn. [...] Vehviläisen tulkitsemana Szymanowskin musiikissa on kiven painokkuutta, mutta yksityiskohdat ja ääriviivat erottuvat keveinä ja kirkkaina.

Vehviläinen helpottaa myöhäisromantiikan paksuutta erottelemalla tekstuurista olennaiset linjat, ja pitämällä loput luomassa runollista tunnelmaa. Hän malttaa myös viipyillä suvantokohdissa, joten rajutkaan ryöpytykset eivät ala ahdistaa.

[...] Fantasia C-duuri uhkuu parikymppisen säveltäjän ekspressiivisyyttä, Maskit edustavat kolmekymppisen itsevarmaa kokeilua, ensimmäisissä Masurkoissa nelikymppinen säveltäjä palaa puolalaisille juurilleen, ja viimeiset masurkat ovat viisikymppisen mestarin täysin omaleimaista ilmaisua, jossa masurkan rajoja on venytetty äärimmilleen.

Nämä suuret linjat Vehviläinen soittaa esiin, mutta ihasteltavaa riittää myös lukemattomissa yksityiskohdissa, joiden väriloisto muistuttaa, että impressionismi osattiin muuallakin kuin Ranskassa."

Kare Eskola / YLE Uudet levyt

--> Karol Szymanowski Pianoteoksia Vol 2