ABCD 328 Antonio Soler: Sonaatteja
Anna-Maaria Oramo, cembalo

Cembaloriemua Espanjasta

Kotomaan cembalistien kärkikaartiin kuuluva Anna-Maaria Oramo on saattanut levylle aimo annoksen Antonio Solerin sonaatteja. Solerin nimi ei ehkä ole niitä tunnetuimpia, mutta kyse on arvostetusta cembalosäveltäjästä, joka 1700-luvun Espanjassa nikkaroi varsin eläväisiä sonaatteja. [...] Solerin musiikissa kuuluu selvästi Scarlattin vaikutus. Sonaatit ovat yleensä yksiosaisia ja hilpeän kekseliäitä ja perustuvat niin sanoakseni riffeille eivätkä melodioille. [...] Solerin sointivärileikkeihin Oramo ryhtyy aina kun mahdollista, ja on hauska kuunnella kuinka tekstuuri vaihtelee ryminästä räminään ja livertelystä kujerteluun.
Äänityksestä vastaa musiikkitarkkailija Jari Rantakaulio, jota on osaksi kiittäminen siitä että Oramon cembalo soi Karjaan Katariinankirkossa poikkeuksellisen täyteläisesti, ilman yletöntä diskanttihelinää.
Tätä kantanauhaksikin päätynyttä levyä tullaan varmasti kuulemaan paljon radion aamukonserteissa. Niinpä on varsin onnellista, että se sekä soitoltaan että äänitykseltään piristää päivää ja kantaa mukanaan.

Kare Eskola / YLE Uudet levyt

--> Antonio Soler Cembalosonaatteja