Alba ABCD 379 (1 SACD/CD)ABCD 379

Beethoven
Lindberg
Bartók
Sonatas

Pasi Eerikäinen, viulu
Emil Holmström, piano

www.facebook.com/sonatas.fi

Viulisti Pasi Eerikäisen ja pianisti Emil Holmströmin hienolla uutuuslevyllä Sonatas kuullaan kolmen eri säveltäjän sonaattimuotoiset teokset:

• Ludwig van Beethovenin historian saatossa maineikkaimpien sonaattien joukkoon noussut Viulusonaatti nro 9, opus 47, lisänimeltään Kreutzer
• Unkarilaisen Béla Bartókin kaksiosainen Toinen viulusonaatti BB 85
• Magnus Lindbergin verraten nuorena säveltämää teos Sonatas, joka soi tällä levyllä maailman ensilevytyksenä

Pasi Eerikäinen kertoo levystä:
"Me yhdistämme tällä ensimmäisellä yhteisellä levyllämme nämä kaksi viulu-piano-kirjallisuuden merkkiteosta, Bartókin avantgardistisen kauden vahvimpiin luomuksiin kuuluvan 2. viulusonaatin ja Beethovenin titaanisen Kreutzer-sonaatin juuri niiden sävellysteknisen ja henkisen sukulaisuuden vuoksi. Kreutzer oli minulle itselleni ehdoton valinta myös siksi, että se on onnenlanttini tai johtotähteni, yksi niistä teoksista, jotka aikoinaan koskettivat syvintä sisintäni ja ajoivat minut viulistiksi. Levyn kolmanneksi teokseksi halusimme jotakin suomalaista. Jotakin sellaista joka ei ilmaisullisesti kalpenisi näiden kahden järkäleen rinnalla. Päädyimme Magnus Lindbergin nuoruudensävellykseen Sonatas vuodelta 1979. Se on kymmenminuuttinen energiapakkaus, jonka brutaalit fortissimot ja äärimmäiset pianissimot pöyhistelevät Bartókin ja Beethovenin rinnalla. Sonatasissa elää vahvasti Karlheinz Stockhausenin, Luciano Berion ja Pierre Boulezin henki."

Levyn artistien taustat ovat monipuoliset, ja kummallakin on kokemusta säveltämisestä ja improvisoimisesta sekä erilaisista musiikin tyyleistä klassisesta uusimpaan musiikkiin. He ovat musisoineet yhdessä muun muassa Avanti!:ssa ja Uusinta Ensemblen riveissä sekä sellisti Petja Kainulaisen kanssa järjestämässään Beethovenin viulu- ja sellosonaattien sarjassa. Pasi Eerikäinen on Radion sinfoniaorkesterin 1. viulun soittaja ja toiminut Oulu Sinfonian, Turun filharmonisen orkesterin, Lapin kamariorkesterin ja Radion sinfoniaorkesterin konserttimestarina, hän on myös Tjango!-yhtyeen ja Jousikaiku-kvartetin jäsen. Emil Holmströmiä kiinnostaa erityisesti avantgardismi, on se Ferrucio Busonia, Wienin toista koulua tai elektroakustista nykymusiikkia, jota Holmström esittää defunensemblen jäsenenä. Eerikäistä ja Holmströmiä yhdistää jatkuva etsintä ja omaehtoinen suhde musiikkiin sekä konserttien ja festivaalien järjestämiseen. He ovat - samoin kuin tämän levyn säveltäjät, Beethoven, Bartók ja Lindberg - luovia muusikoita.

Syksyn 2015 ja kevään 2016 laajasta julkaisukiertueesta tiedotamme erikseen myöhemmin.

Sonatas

Béla Bartók (1881-1945): Deuxième Sonate (en 2 mouvements) BB 85 (1922)
1 Molto moderato-Allegretto 20:40

Magnus Lindberg (b. 1958): Sonatas (1979) * World Premiere Recording
2 Mäßig - aussi léger que possible - Molto agitato 9:47

Ludwig van Beethoven (1770-1827): Sonata No. 9, Op. 47, "Kreutzer" (1803) 36:45
3 Adagio sostenuto-Presto 13:56
4 Andante con variazioni 14:22
5 Presto 8:27

--> Beethoven - Lindberg - Bartók SONATAS