ABCD 370 (1 SACD/CD)Kansi ABCD 370

Kolminäytöksinen kirkko-ooppera SACD/CD-hybridinä

Jyrki Linjama (s. 1962)
Die Geburt des Täufers (Johannes Kastajan syntymä)

Jyrki Linjaman ensimmäinen näyttämöteos, kolminäytöksinen kirkko-ooppera Johannes Kastajan syntymä (Die Geburt des Täufers) soi nyt maailman ensilevytyksenä. Teos on taltioitu SACD/CD hybrid -formaatissa. Oopperan libretto pohjautuu Luukkaan evankeliumin ensimmäiseen lukuun. Libretto-työryhmään kuului säveltäjän lisäksi Matti Kontio ja Jussi Tapola.

Ooppera-kokoonpanossa on neljä solistia ja yhdeksän soittajaa: Marian roolissa laulaa sopraano Ursula Langmayr, Elisabetin roolissa altto Tuula Paavola, Gabrielina tenori Niall Chorell sekä Sakariaana kuullaan baritoni Esa Ruuttunen. Kamariorkesteri Soli Deo Gloria soittaa kapellimestari Juhani Lamminmäen johdolla.

Kirkkomusiikista on vähitellen tullut yhä keskeisempi alue Jyrki Linjaman teosluettelossa, johon sisältyy niin kamari- kuin orkesterimusiikkia, niin soitin- kuin vokaalimusiikkia. Uudempia teoksia ovat Suomalainen Stabat Mater (2012) sekä Vanitas kuorolle ja orkesterille (2013). Musiikkinsa yleispiirteenä Linjama mainitsee herkkyyden ja mimoosamaisuuden. Hänestä on tärkeää puolustaa oikeutta intiimiyteen ja vivahteikkuuteen kaiken aikaa lisääntyvän yleisen rivouden keskellä. Hän myös korostaa, että musiikkikulttuuri kehkeytyy vastavoimien välisessä jännitteessä: hellyyden ja aggressiivisuuden.

--> Jyrki Linjama: Die Geburt des Täufers (Johannes Kastajan syntymä) - Kolminäytöksinen kirkko-ooppera