Alba ABCD 359 (1 SACD/CD)

Pehr Henrik Nordgren (1944-2008)
Klarinettikonsertto
Sinfonia nro 1

Christoffer Sundqvist, klarinetti
Radion sinfoniaorkesteri
Juha Kangas, kapellimestari


Pehr Henrik Nordgrenin musiikkia sisältävällä uutuuslevyllä kuullaan säveltäjän kansanmusiikkivaikutteiset Klarinettikonsertto op. 14 ja Sinfonia nro 1 nyt maailman ensilevytyksinä. Levyn hienoista tulkinnoista vastaa Juha Kankaan johtama Radion sinfoniaorkesteri. Klarinettisolistina taituroi nykyisin jo maailmanmaineeseen noussut virtuoosi Christoffer Sundqvist. Pelimannejakin konsertossa kuullaan paikoin säveltäjän mainioiden "fuusiomielikuvien" tulkkina. Sinfonia puolestaan oli edelläkävijä aikana, jolloin kansanmusiikkielementtien yhdistäminen taidemusiikkiin oli - toisin kuin nykyään - lähes kielletty.

Jouni Kaipainen kuvaa teoksia levyvihkosessa:
Tämän levyn sävellyksistä varhaisempi Konsertto klarinetille, kansansoittimille ja pienelle orkesterille syntyi vuonna 1970. Nordgren on tässä ollut irrottelevalla tuulella: hän käyttää konsertossa kansanmusiikkia irrallisempana elementtinä kuin muissa töissään. Tuloksena on toisaalta hyväntuulista rinnakkaineloa, toisaalta äkkivääriä asetelmanmuutoksia aina karkean hurttiin huumoriin saakka, mutta vain hetkittäin jotain mitä voitaisiin pitää synteettisenä - sellaisten aika tuli vasta vähän myöhemmin. Vaikka otsikossa soitinelementit rinnastetaan tasavertaisiksi, klarinetti on mitä selvimmin pääsolisti.

Ensimmäinen sinfonia valmistui vuonna 1974. Nyt kansanmusiikkilähtöinen materiaali on yhdeltä osaltaan integroitu syvälle kokonaisuuteen, mutta toiselta osalta se edelleen hohtaa räikeästi ulos oman olemassaolonsa oikeutta kaiuttaen. Pitemmälle menevät synteesit antoivat vieläkin odottaa itseään, mutta niitä kohti Nordgren oli matkalla.

--> Konsertto klarinetille op. 14 & Sinfonia nro 1