ABCD 315 (1 CD)Kansi ABCD 315

Bella Napoli

Baccano
Tuuli Lindeberg
sopraano
Hanna Haapamäki nokkahuilu
Mervi Kinnarinen barokkiviulu
Jussi Seppänen barokkisello
Eero Palviainen luuttu & barokkikitara
Markku Mäkinen cembalo

Kaunista musiikkia kauniista Napolista

Maamme eturivin muusikoista koostuvan barokkiyhtye Baccanon uutuuslevyllä Bella Napoli kuullaan sävellyksiä viideltä 1600-1700 -luvulla Napolissa vaikuttaneelta säveltäjältä. Sopraano Tuuli Lindeberg tulkitsee Domenico Scarlattin, Giuseppe Porsilen ja Alessandro Scarlattin kantaatit, lisäksi kuullaan Francesco Mancinin, Domenico Scarlattin ja Nicola Porporan sonaatit vaihtelevin kokoonpanoin.

Muutama sata vuotta sitten Napolin musiikkielämässä vilisi ulkomaisia mestareita, jotka toivat ja veivät vaikutteita, nuotteja, aatteita. Aateliston merkitys oli myös huomattava. Paitsi maksavia "asiakkaita" ja "sponsoreita" suuri osa heistä oli myös ansiokkaita muusikoita. Heidän suojeluksessaan Napolissa syntyi valtavat määrät kirkkomusiikkia, madrigaaleja, soitin- ja laulumusiikkia virkistämään koko Euroopan kulttuurielämää. Ooppera oli Napolissa pitkään tuontitavaraa, "venetsialaiseksi" mainittua. Termi "napolilainen ooppera" lienee vuosisatojen myötä saanut suuremmankin merkityksen kuin mitä maantieteellinen määritelmä ilmentää.

Aikakauden soittimia käyttävän Baccanon jäsenet ovat vuodesta 2003 yhdessä ja erikseen esiintyneet merkittävimmillä kotimaisilla musiikkijuhlilla, he konsertoivat eri yhtyeiden jäseninä ympäri Eurooppaa ja soittavat mm. maamme vanhan musiikin orkestereiden soolosoittajina.

--> Bella Napoli