ABCD 306 (1 SACD/CD)Kansi ABCD 306

HISTORICAL ORGANS AND COMPOSERS 2
URKUJEN JA URKUTAITEEN HISTORIAA

CHARLES-MARIE WIDOR
Sinfoniat 3 & 8

Jan Lehtola
Cavaillé-Coll -urut (1879)
St. François-de-Sales, Lyon, France

Loistourut loistavissa käsissä

Jan Lehtolan urkujen ja urkutaiteen historiaa tallentavan sarjan toinen osa esittelee ranskalaisen Charles-Marie Widorin urkusinfoniat 3 ja 8. Teokset on tallennettu Lyonissa Cavaillé-Coll -uruilla. Aristide Cavaillé-Collin ja Charles-Marie Widorin tiivis yhteistyö onnistui ainutlaatuisella tavalla yhdistämään urkurakentamisen esittävään ja ennen kaikkea luovaan säveltaiteeseen.

Levyllä ensiksi kuultava kolmas sinfonia on hieno ja edustava näyte Widorin varhaisesta tyylistä, vaikka hän kyllä ajanmukaisti teosta myöhemmin. Kahdeksas urkusinfonia on mammutti niin osien lukumäärässä, soittoteknisessä vaativuudessaan kuin kestossaankin. Se huipensi hänen taitonsa ottaa kaikki irti instrumentistaan. Samalla hän loi teoksen, jonka mittasuhteet voittavat kaikissa vertailuissa siihenastiset saavutukset urkutaiteen saralla.

Jan Lehtolan urkujen ja urkutaiteen historiaa tallentavan sarjan kolmas osa Hommage á Alfred Kordelin (Alba ABCD 316) julkaistaan lokakuun 24. päivä Raumalla Jan Lehtolan konsertin yhteydessä. Levy on syntynyt kahden päälinjan, toisaalta Kordelinin kappelin historiallisen soittimen ja toisaalta Alfred Kordelinin säätiön tekemän kulttuurityön innoittamana.

--> Urkujen ja urkutaiteen historiaa 2 Charles-Marie Widor