ABCD 357 tiento francaisKansi ABCD 357
1900-luvun ranskalaista ja espanjalaista kitaramusiikkia
Ibert, Samazeuilh, Auric, Tailleferre, Milhaud, Poulenc, Ohana, Migot, Roussel, Asencio ja Satie
Otto Tolonen, kitara

Pehmeä sointi ja musikaalisuus ovat Otto Tolosen valtteja

"Ohjelmisto on kekseliäs valikoima 1900-luvun alkupuolen espanjalais-ranskalaista kitaramusiikkia, mutta suomalaisten kitaristien kovatasoisesta rivistöstä Tolonen erottuu ihan soittamalla.

Tolosen keskeistä ominaispiirrettä voisi luonnehtia banaalisti sanalla musikaalisuus. Kun tekniikka tai musiikin rakenteiden hahmottaminen eivät aseta rajoituksia, soitto virtaa yhtä aikaa hallitusti ja luovasti. Tolosella tuntuu olevan loputtomasti aikaa leikkiä tempon kanssa, loputtomasti kekseliäisyyttä yksityiskohtien toteuttamiseen, loputtomasti sointivärejä. [...] Satien Gnossiennen taianomainen rubato ja Asencion miniatyyrikappaleiden pitävä tunnelma muistuttavat, että nuottien välissä on loputtomasti taikaa - sen löytää joka osaa etsiä.

Pakottoman ilmaisun lisäksi Tolonen erottuu myös pehmeällä soinnillaan. Tuplakantinen Korelin-kitara soi kantavasti mutta poikkeuksellisen samettisesti, eivätkä sävelet kertaakaan säry tai rikkoonnu soinnin pintaa pilaamaan. Toki Toloselta löytyy napakkaakin rämpytystä, mutta tässä ohjelmistossa on järkevää panostaa hiljaisiin sävyihin."

Kare Eskola / Yle Uudet levyt

--> tiento français - 1900-luvun ranskalaista ja espanjalaista kitaramusiikkia